2.05. 2022р. Технологічний процес виконання хімічної завивки.

 

Правила проведення процедури

Напевно, кожна жінка здатна швидко завити волосся за допомогою плойки, але якщо мова заходить про більш радикальну зміну зачіски, то жінки намагаються звертатися до професійних майстрів в салони краси – модниці бояться спалити пасма складами для хімічної завивки.

Їх побоювання небезпідставно, дійсно, перші склади були далеко не безпечними, і при проведенні роботи доводилося враховувати так багато тонкощів, що навіть і перукарі часом робили помилки. Як наслідок, волосся в кращому випадку пересихали і сіклися, але нерідко вони просто випадали, і на голові залишався тільки нерівний «їжачок».

Проте технології не стоять на місці, і на сьогоднішній день косметична промисловість пропонує полегшені склади, які надають мінімальний вплив на волосяний стрижень, тому користуватися ними навіть вдома цілком безпечно.

 


Довготривала укладання робиться з використанням коклюшки і фіксуючих сумішей, при цьому в залежності від типу розташування бігуді виділяють кілька варіантів завивки.

Горизонтальна – такі варіанти використовують власниці локонів будь-якої довжини. Цю технологію вкрай просто освоїти і використовувати в побутових умовах.

Вертикальна – цей спосіб застосовується тільки на подовжених пасмах. Окремим різновидом такої завивки вважається техніка, при якій локони для початку закручують в тугий джгут, а потім намотують навколо бігуді.

По колу – це хороший варіант для власниць зачіски середньої довжини, пострижених за допомогою каскаду або градуювання. У такому разі шевелюра набуває обсяг і має виключено природний вигляд.

Комбінована – тут вертикальна і горизонтальна завивки поєднуються один з одним.








Хімічна завивка може проводитися двома способами:

·        у першому випадку спочатку на волосся наносять фіксує склад, а потім накручують;

·        у другому, навпаки, спочатку крутять завитки, а вже після цього обробляють засобами для завивки.


Зупинимося трохи докладніше на те, що відбувається з волоссям в момент завивки. Всім відомо – щоб накрутити пряме волосся, потрібно змінити форму їх перетину і при цьому додатково накрутити по осі. Коли прядки обертаються навколо коклюшки, локони загинаються і змінюють природну форму. У цей момент білкові зв’язку структурного складу трохи зміщуються, але і не рвуться, бо кучері залишаються лише до першого зволоження волосся.

При впливі сильних хімічних складів механізм дії інший. Волосяні лусочки у звичайному стані зімкнуті, але за рахунок впливу хімічного препарату вони розпадаються усередині волосяного стрижня і розкриваються, що призводить до пошкодження білкових зв’язків. У цей момент волоссю можна надати практично будь-яку форму. Після цього вона повинна бути неодмінно зафіксована. Відразу після цього волоски починають відновлювати свою структуру, кератин поступово повертає свою міцність і еластичність, а лусочки знову змикаються. Таким чином, при проведенні завивки на локони одночасно впливають і фізично, хімічно, а самі локони відчувають досить потужну силу натягу і внутрішнього тиску.

На ефективність освіти завитка і швидкість накручування локонів впливає концентрація чинного складу, а також час його витримки. І звичайно ж, структура волосся.

Інструменти і матеріали

Для проведення робіт буде потрібно набір таких інструментів:

коклюшки або бігуді декількох діаметрів – кількістю від 20 до 70 штук, обов’язково майте на увазі, що вони повинні бути дерев’яними, використання пластикових і металевих папільоток неприпустимо;

гребінець з вузькою ручкою-роздільником або неметалеві спиця;

губка з поролону для нанесення фіксуючого препарату;

спонж для більш рівномірного розподілу фиксажей;

рукавички латексні або гумові;

мірна ємність;

миски для розведення складів – вони повинні бути скляними, або фарфоровими;

накидка для захисту плечей і одягу;

рушники.



Крім того, знадобиться сам препарат для завивки, фіксатор і бальзам-кондиціонер.

Для проведення хімічної завивки використовують засоби декількох типів.

Кислотні – найбільш стійкі, забезпечують максимально тривалий ефект і фіксацію найвищою мірою. Склад може використовуватися на товстих і тонких волоссі, але в той же час він досить сильно пошкоджує волосся, тому після процедури необхідний курс відновлюють уходових процедур.

Лужні – це набагато більш м’який спосіб завивки, який тримається досить тривалий час. Однак підходить такий варіант не всім типам волосся.

Нейтральні – це сама щадна техніка, яка створює хвилясті локони по всій довжині волосся, незалежно від типу і стану шевелюри, хоча навіть такі склади надають руйнівний вплив на шевелюру.

Амінокислотні – придатні для тонкого і ослабленого локонів, під час маніпуляцій локони не тільки завиваються, але ще і живляться різними амінокислотами і білками.




Початок

Для початку проведіть тест препарату на шкірі і локони. Візьміть прядку на потилиці і намажте її розведеним складом. Якщо через пару-трійку хвилин волосся стали сірими, наче попіл, стали ламкими на розтягування, а шкіра почервоніла або припухла – значить, склад вам не підходить.




Підготовка волосся

Перед проведенням хімічної завивки волосся зволожують, уникаючи масування шкіри, після чого копицю візуально ділять на дві скроневі, потиличну і верхівкову області, кожну поділяють на кілька пасом і накручують паралельно напрямку росту волосся. Щоб уберегти кінчики від агресивних компонентів, має сенс обернути папером, і тільки після цього закручувати на коклюшку.

Підготовчі роботи

До підготовчих робіт перед хімічною завивкою належать:
1) зовнішній огляд шкіри голови та волосся;

2) добір хімічного препарату за типом волосся;

3) перевірка шкіри голови на подразнення препаратом;

4) перевірка стану волосся при змочуванні препаратом;

5) вибір виду завивки волосся;

6) вибір методу нанесення препарату на волосся;

7) вибір методу та розміру коклюшок;

                                           


Миття волосся

Перед хімічною завивкою, незалежно від того, скільки часу минуло з моменту попереднього миття голови, необхідно обов'язково вимити волосся шампунем без кондиціонера. Інакше бруд, жир і препарати, які використовувались при попередньому укладанні, заважатимуть проникненню хімічної суміші у глибинні шари структури волосся.










Захист

Уздовж місця початку зростання шевелюри шкіру слід змастити дуже жирним дитячим кремом або вазеліном, після чого помістити на неї тканинний джгут. На плечі слід накинути рушник, а на руки надіти рукавички.

Нанесення складу

Склад розводиться в необхідній концентрації і намазується на бігуді за допомогою губки або спеціального аплікатора. Працювати потрібно гранично акуратно, щоб не допустити утворення бризок. Зазвичай обробку починають із потиличної частини, пересуваючись до чола, а потім проходять скроневі області.

Якщо ви використовуєте препарати на кислотній основі, то додатково слід надіти великий утеплюючий ковпак, у всіх інших випадках досить тонкою шапочки для душу.

Препарат витримують на коклюшки не менше чверті години.



Перевірка

Через 15 хвилин у кожній зоні розкручують по одній коклюшке, якщо завиток буде розпрямлятися під тяжкістю власної ваги, то слід ще трохи потримати розчин на волоссі, однак не варто при цьому перевищувати час, вказаний в прикладеній інструкції.




Фіксація

Отримані завитки слід неодмінно закріпити. Розчин для фіксажу розводять в іншій ємності, після чого, не знімаючи папільоток, голову гарненько промивають від чинного основного розчину. Після цього, використовуючи половину фіксуючого складу, обробляють всі накручені пасма, витримують близько 10 хвилин, розкручують і наносячи другу частину фіксатора, витримують ще 5 хвилин і змивають остаточно.

Після миття шевелюру слід обробити кондиціонером і висушити природним способом без застосування фена і сушуара.



Як доглядати?

Хімічна завивка досить сильно сушить волосся, тому для догляду за ними потрібні спеціальні маски і сироватки, але використовувати їх можна не раніше, ніж після четвертого миття голови. Краще наносити професійні засоби, призначені для пошкодженого волосся.

Сушити волосся краще природним способом, або встановити фен на холодний режим подачі повітря.

У хімії є ще один побічний ефект – посічені кінчики. Тому через тиждень після завивки краще зрізати кінці волосся, а в процедуру щоденного догляду включити спеціальні спреї для пошкодженого та ламкого пасм.

Фарбувати волосся можна не раніше, ніж через два тижні після завивки, оскільки до цього моменту фарба буде фіксуватися дуже погано.

Після завивки волосся краще носити розпущеним, оскільки гумки, крабики та інші затискачі можуть послабити завиток.


Помилки

Майте на увазі, що при недостатньому досвіді проведення хімічної завивки є ризик зробити помилки. Розглянемо найбільш часто зустрічаються.

Роздратування шкіри на голові

Так буває, якщо нанесено надто велику кількість складу, який, стікаючи, починає викликати небажану реакцію.

Невиразні завитки

Тут причини можуть бути найрізноманітнішими:

слабка концентрація діючої розчину;

бракований або прострочений препарат;

розчину нанесено мало;

розмір коклюшки був підібраний неправильно;

волосся були поділені на занадто товсті пасма.

Ламкість волосся

Така неприємність виникає, якщо препарат тримають на голові занадто довго, або використовують занадто концентровані склади. А також ламкість може бути зумовлена недостатнім часом фіксації.


Зміна кольору волосся

При хімічній завивці вважається нормальним освітлення на 1-1,5 тони. Якщо контраст більш виражений, то, швидше за все, було використано неправильний час витримки, або в роботі використовувалися металеві вироби, які вступили в реакцію з окислювачами.













Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Тестові завдання перукаря 2 класу.