31.03. Технологічний процес фарбування волосся знебарвлюючими барвниками.

   



Фарбування волосся – це процес, при якому відбувається зміна кольору волосся під дією фарбуючого чи освітлюючого препарату.

Професійне фарбування повинне забезпечити клієнту бажаний колір, оправдати його сподівання і не  пошкодити  волосся.

 Результат фарбування залежить від багатьох факторів.

1.) властивостей волосся: початкового кольору волосся, від того, натуральний він чи штучний; гігроскопічності волосся; товщини, довжини та інших характеристик;

2.) кольору фарби, її якості і можливостей;

3.) дотримання технології фарбування.

Класифікація барвників.

Всі барвники, що використовуються в перукарнях,  традиційно  розділяють  на чотири основні групи

1) знебарвлюючі (блондуючі, освітлюючі);

2) хімічні (окислюючі, синтетичні);

3) фізичні (обгортаючі, тонуючі);

4) натуральні (рослинні, природні).

 

Технологія фарбування волосся.

                

Інструменти та приладдя для фарбування.

1.   Пластмасова, скляна чи фарфорова  мисочка;

2.   Гребінець з ручкою і рідкими зубчиками;

3.   Плоска щіточка з хвостиком без металевих + частин;

4.   Мензурка;

5.   Гумові рукавички;

6.   Годинник;

7.   Пластмасовий чи  дерев’яний шпатель.

Білизна : рушник, пеньюар звичайний і поліетиленовий, тепла серветка;

 

Послідовність фарбування волосся

1.                      Вибір фарби і визначення діагнозу волосся.

 Потрібно визначити  колір волосся, ступінь пористості, гігроскопічність волосся, бажаний колір, мету фарбування.  Намітити план виконання процедури, вибрати відповідні засоби.

2.                      Проба на чутливість шкіри, іноді, проба на наявність металічного барвника.

Перед виконанням процедури слід поцікавитись у клієнта, чи фарбувалось волосся раніше і чи виникали коли алергічні реакції. Згідно санітарних правил, якщо волосся фарбується вперше, або якщо раніше спостерігались алергійні  прояви, необхідно провести пробу.  Оскільки складники більшості фарб мають здатність викликати алергію, виникає необхідність провести перевірку реакції шкіри на препарат. Для цього на ділянку шкіри за вушною раковиною чи на внутрішній згин ліктя наносять невелику кількість розведеної фарби на 10-15 хвилин.  Фарбування можна проводити лише за умови, що шкіра не почервоніла, нема висипу чи набряку.

3.                      Попередня обробка, волосся лужними засобами.

 Використання окремих  видів  фарб вимагає  попереднього миття волосся.  Волосся з дуже низькою гігроскопічністю  потрібно обробити додатково   спеціальним засобом. Також важливо очистити перед фарбуванням волосся, на якому є  фіксуючі засоби.

4.                      Природне сушіння волосся.

Сушіння феном чи під сушуаром призводить до тимчасового  затвердіння кутикули, що перешкоджає подальшому проникненню фарби до волосся.

5.                      Приготування і нанесення фарби.

Нанесення фарбуючої суміші зазвичай починається з волосся, що найменш сприйнятливе: від потилиці до скронь, а потім від маківки до лобу. Зазвичай волосся розділяють двома основними проділами. Паралельними горизонтальним чи вертикальним проділами відділяють прядки шириною 1 см. по шкірі. Наносять фарбу щіточкою, прочісують прядку гребінцем для більш рівномірного розподілу фарби. Так наносять препарат на всі зони. На закінчення фарбування волосся ще раз прочісують в різних напрямках.(Це стандартна схема нанесення препарату. На практиці можливі і інші варіанти.)

Якщо волосся довге і на кінцях має підвищену гігроскопічність, то  фарбу наносять в два прийоми. На кінці наносять більш розведену фарбу чи додають окислювач нижчої концентрації.

6.                      Час впливу барвника (час витримки).

 Час витримки барвника зазвичай залежить  від  типу фарби, гігроскопічності волосся  і  бажаного результату фарбування.

7.                      Полоскання чи миття волосся.

 Волосся слід мити лише м'яким, кислим  шампунем, полоскати спеціальним засобом. Для фарбованого волосся.  Не варто використовувати шампунь чи ополіскувач, що містять  лимонну чи фруктові кислоти, масляний шампунь, бо такі засоби можуть змінити колір щойно пофарбованого волосся. 

8.                      Усунення плям фарби зі шкіри.

Для усунення плям  використовують спеціальні засоби, що випускають виробники фарб або окислювач тієї ж концентрації, що було використано при фарбуванні.

  


 

 

Фарбування волосся знебарвлюючими барвниками.

Способи приготування освітлювальних розчинів,

 

При попереддій обробці волосся освітлюючими засобами під дією лужних речовин ,що містять у фарбуючому розчині волосина набухає ,лусочки розходяться між ними утворюються пори завдяки гігроскопічності у волосину через ці пори потрапляє фарбуюча суміш. Кисень, що утворюється при розпаді перекису чи іншого окислювача, окислює натуральні пігменти ,що містяться у волосині. При освітленні волосся відбувається розсіювання,розпорошення натурального пігмента. Таким чином волосся знебарвлюється. Результат освітлення залежить від фонового пігменту, що є у волосині. Цей пігмент створює фон освітлення. Фон освітлення - це колір пігменту, який лишився у волосині після того, як синій колір пропав під дією барвника саме цей колір впливає на остаточний колір і відтінок фарбованого волосся. По суті, якщо освітлювати чорне волосся,  то в процесі освітлення до білого кольору воно пройде всі стадії: якісь з них швидко, якісь повільно. Це залежить від структури волосся, якості освітлювача і пігменту, що є у волосині. Для деяких типів волосся процес освітлення зупиняється на одній з стадій. Освітлити до білого таке волосся неможливо.

 Фон освітлення для різних рівнів кольору волосся:

1-2 дуже темно-червоний

3-4 червоний

5 оранжево-червоний

6 оранжевий

7 жовто - оранжевий

8 жовтий

9 світло-жовтий

10 дуже світло-жовтий

Розрізняють декілька типів освітлення волосся.

1.Повне освітлення чи блондування: коли окислюється перетворюється весь природній пігмент волосся, воно набуває світлого кольору.

2.Освітлення (підсвітлення): коли пігмент перетворюється лише частково колір стає світлішим на 2, 4 рівні .

Розрізняють також освітлення  первинне і повторне. Освітлення волосся рідко буває самостійною операцією частіше є одним з етапів фарбування волосся .

                     Способи приготування освітлюючих розчинів

Для освітлення зазвичай використовують перекис чи інший окислювач ,що міститься в готовій емульсії  в різних концентраціях :3,6,9,12% чи інші. Іноді концентрацію позначають в об’ємних долях (частинах)  vol , що означає відповідно :10vol=3%, 20vol=6%,30vol=9%, 40vol=12%

Концентрацію окислювача завжди потрібно вибирати у відповідності до виде фарбування і структури волосся. Гранична концентрація перекису водню яку можна використовувати лише на здоровому не пошкодженому волоссі 12%. Якщо відомо концентрацію перекису водню то завжди можна отримати перекис потрібної, але меншої концентрації. Встановлюється   з формули :

Потрібний об’єм * потрібна концентрація/  дана концентрація = об’єм, що потрібно долити водою до необхідного.

Наприклад скільки потрібно взяти пергідролю щоб отримати 100мл 6%перекису водню ?

100x6/30=20мл і долити 80мл води (100-20=20).

Гідроперит- суха суміш перекису водню і карбаміду (сечовини). Випускається в таблетках ,найчастіше 30%. При розчиненні 1 таблетки гідропериту в 1 мл води,отримаємо 30%розчин перкису.

1таблетка в 30 мл води -1% розчин перкису

n таблеток в 30 мл= n% розчин перкису.

Для волосся завжди краще використовувати препарати з нижчою концентрацією перекису і більшою витримкою в часі . Іноді в перукарні використовують перекис  30% концентрації, що випускають для виробничих  потреб - пергідроль.

Будь  які розчини перекису повинні зберігатися в непрозорому посуді заповненому на 2\3-4\5 об’єму, в прохолодному темному місці.

Сам по собі окисник не може освітлити волосся бо процес розпаду перекису дуже розтягнуто в часі. Щоб прискорити реакцію  до складу освітлюючої суміші додають сполуки аміаку . Аміак виконує 2 функції :1- підвищує лужність розчину сприяючі розкриттю лусочок кутикули 2 – каталізує (прискорює) реакцію розпаду перекису водню ,підвищує температуру у волосині. Саме від якості сполуки аміаку і залежить якість освітлення . При додаванні до розчину аміаку в чистому вигляді реакція проходить надто бурхливо, значно підвищується температура у корі волосини. Структура волосини псується, утворюються червонясті відтінки, яких важко позбутися. Сьогодні аміак в освітлюючих розчинах замінили  бікарбонатом  амонію, що діє лагідно і дає кращий результат освітлення.

Аміак чи його сполуки входять до складу освітлюючого порошку для волосся. Також додають змочувачі , згущувачі(для кращого нанесення і утримання на волосині), ПАР, захисні речовини (ланолін), буферні,поживні речовини .

Перед освітленням пудру змішують з окисником в пропорції ,що залежить від виробника і типу освітлення,найчастіше 1:2.

                                                       Технологія освітлення

Послідовність виконання робіт при освітленні є стандартною, але має свої особливості. Освітлювати потрібно волосся , що не мите, як мінімум 3 дні. Невеликий прошарок жиру захистить шкіру від подразнення . Дуже небезпечно наносити освітлюючий засіб на волосся ,що пофарбоване металічними барвниками чи відновлювачем кольору сивого волосся, тому варто переконатися у їх відсутності. Концентрацію окисника слід вибирати у відповідності до ступеня пористості чи виду освітлення ,але для волосся краще вибирати найслабший розчин, що виконає своє завдання .

Оксидант 20 vol.

освітлить волосся на 1 — 2 рівня

Оксидант 30 vol.

освітлить волосся на 3 — 4 рівні

Оксидант 40 vol.

освітлить волосся на 5 — 6 рівнів

 

 

Але наведена таблиця може відрізнятись  для фарб різних фірм, іноді їх засоби мають різні можливості.

Загалом час витримки залежить від концентрації освітлювача в об ємних долях .

10vol+15=25хв

20vol+15=35хв      Час активної дії розчину

30vol+15=45хв

40vol+15=55хв

Оскільки процедура освітлення дуже агресивна до волосся,  то за процесом слід слідкувати. Практично ніколи не утеплюють волосся і нічим не прогрівають . Після закінчення часу витримки волосся промивають теплою водою біля 30 градусів . Бажано обробити волосся бальзамом .

                                           Освітлення відрослого волосся

Коли потрібно освітлити відрослі корені то освітлюючий засіб наносять лише на відрослі ділянки в тому ж порядку ,що при звичайному фарбуванні, відділяючи прядки шириною 1 см горизонтальними чи вертикальними проділами. За 5 хв до закінчення часу витримки волосся прочісують. При цьому межа фарбування стає розмитою. Через 5 хв полощуть , як звичайно.

                                   Способи фарбування волосся

                                             Блондування волосся

Показниками процесу освітлення, які впливають на перебіг хімічної реакції, вважають:

  • -- рівень освітлення;
  • -- час витримки;
  • -- кількість нанесеного препарату;
  • -- концентрацію препарату;
  • -- температуру, за якої відбувається перебіг процесу.

Будь-який ступінь освітлення -- від легкого до повного -- порушує структуру волосся.

Для досягнення позитивних результатів освітлення та збереження структури волосся дотримуються певних правил:

  • -- волосся перед знебарвленням не миють;
  • -- ретельно добирають міцність окисника та визначають рівень освітлення відповідно до стану волосся: для волосся першої групи концентрація знебарвлювача (перекису водню) становить до 9-12%, для волосся другої групи -- 7-9%, третьої -- 4-7%, четвертої групи -- 3-4%;
  • -- час витримки у межах 15-50 хв. визначають залежно від необхідного ступеня освітлення, інтенсивності натурального пігменту, структури та стану волосся, а також температури зовнішнього середовища.

Темне натуральне волосся та волосся, фарбоване червоними тонами, важко освітлюється; для цього необхідно багато часу. Може скластися ситуація, за якої пігмент не встигає освітлитися до потрібного рівня, а кератин волосся вже значно ушкоджено. Якщо дію знебарвлювача не зупинити, волосся буде повністю зруйноване, «згорить». Щоб уникнути такого результату, рекомендується освітлювати волосся у 2-3 прийоми по 15-20 хв.; після кожного з етапів волосся слід вимити і висушити.

Після освітлення волосся ретельно миють теплою водою, нейтралізуючим шампунем і бальзамом-ополіскувачем. Освітлення припиняється в момент нейтралізації.

Освітлення волосся та хімічна завивка можуть здійснюватися з тижневою перервою.

 

 

Безпека праці під час виконання фарбування воллосся.

Загальні відомості санітарії та гігієни Працівники перукарень користуються всіма правами, гарантованими трудовим законодавством, в тому числі і на виплати у разі професійного захворювання, декретної відпустки, перехід на легку працю у зв'язку з вагітністю, оплату лікарняного листа, відпустку та пенсійне забезпечення. Підприємство у законодавчому порядку зобов’язане забезпечити належну охорону праці своїх співробітників. Разом з тим, працівники перукарні повинні чітко виконувати всі вимоги техніки безпеки та виробничої санітарії. Обов’язки та вимоги до працівників і роботодавців викладаються у розроблених відповідними державними органами Правилах техніки безпеки і виробничої санітарії та Правилах охорони працi для перукарень

. Перед процедурами з кожним новим відвідувачем майстер повинен вимити руки з милом, нігті повинні бути чистими. Інструменти після кожного використання підлягають обов'язковому знезаражуванню дезінфектантами, що мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи, і наступній стерилізації.

 Для цього: а) ножиці після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати, промивати проточною водою та стерилізувати;

 б) інструменти і предмети з пластичних мас - щітки, гребені після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати і стерилізувати. Рекомендується застосування засобів, призначених для дезінфекції і стерилізації виробів з пластмаси;

 в) інструменти для манікюру після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати, промивати проточною водою та стерилізувати;

 г) електричні машинки - після використання ріжучу частину необхідно дезінфікувати, механічно очищати та стерилізувати, корпус протирати дезрозчином;

 д) затискачі і бігуді - після використання обробляються дезрозчином, механічно очищаються, миються теплою водою після кожного клієнта;

 е) змінні насадки для обладнання в косметологічних і педикюрних кабінетах після використання необхідно дезінфікувати, механічно очищати та стерилізувати;

 ж) інструментарій для нанесення гриму, макіяжу після кожного клієнта необхідно дезінфікувати, механічно очищати і стерилізувати;

 з) кушетки для масажу перед обслуговуванням наступного клієнта повинні накриватися чистим простирадлом, що не використовувалося;

 і) інструментарій для виконання татуажу та перманентного макіяжу, які повинні проводитися лише в косметологічних кабінетах, після використання необхідно дезінфікувати, промивати проточною водою, механічно очищати і стерилізувати.

 Фарби та апарати, що використовуються для виконання татуажу, повинні бути дозволені до застосування органами, установами чи закладами державної санітарно-епідеміологічної служби

. Інструменти повинні зберігатися в спеціально відведеному місці для інструментарію біля робочого місця або в особистій шафі майстра, що розташовується у побутовій кімнаті. Зістрижене волосся збирається совками та складається в паперові (або з полімерних матеріалів) пакети місткістю не менше 5 літрів. Після закінчення зміни необхідно їх герметично закрити. Утилізація проводиться згідно існуючої схеми санітарної очистки даного населеного пункту, погодженою з територіальною установою державної санепідслужби.

 Білизну перуть і знезаражують кип'ятінням або додаванням дезінфікуючих засобів. Для знезараження приміщень використовуються бактерицидні лампи, які встановлюються відповідно до їх технічних характеристик так, щоб всі приміщення піддавалися належній дезинфекції. Кожне включення ламп повинне супроводжуватися записом у журналі з підписом відповідальної особи. Прибирання приміщень проводиться двічі за зміну. Воно повинне бути вологим, з використанням відповідних дезінфікуючих засобів. Тому сертифікати на ці кошти зобов'язані зберігатися в перукарні для надання органам контролю. Один раз на тиждень необхідно проводити генеральне прибирання приміщень. 

Туалети і підсобні приміщення повинні мати окремий промаркований прибиральний інвентар - відра, ганчір'я та ін. Неприпустимо поміщати волосся в контейнери із побутовим сміттям. Якщо у клієнта виявлений педикульоз, волосся спалюють в окремому відрі або інший призначеній для цієї мети ємності

. По можливості інвентар, серветки і пелерини повинні бути одноразовими для кожного використання. Допускається індивідуальне застосування з подальшою обробкою. Подушки для манікюру і педикюру, затискачі для волосся, гребінці та інший інструмент промивається проточною водою і поміщається в дезінфікуючий розчин на час, вказаний в інструкції до використання дезінфікуючого засобу. Інструменти для стрижки, гоління, манікюру та педикюру стерилізуються спеціальними засобами, щоб уникнути інфекцій, що передаються через кров. Все частіше використовуються одноразові інструменти або інструменти зі змінними лезами.

 Для дезінфекції приміщень і інструментарію дозволяється використання дезінфекційних засобів, які мають позитивний висновок державної санітарно-гігієнічної експертизи, виключно відповідно до методичних вказівок по їхньому застосуванню. Процентне співвідношення і час експозиції встановлюються у відповідності з інструкцією щодо застосування даного препарату. Допускається застосування засобів, призначених для одночасної дезінфекції і стерилізації при наявності позитивного висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи. Персонал повинен мати медичні книжки, що надаються представникам санітарного нагляду за першою вимогою.

 Всім працівникам необхідно проходити періодичний медичний огляд, мати допуск до роботи. Для працівників перукарень, чия робота пов'язана з несприятливими умовами праці, обов'язковими є попередні, перед прийняттям на роботу та періодичні медичні огляди. Дані результатів медоглядів заносяться в особові медичні книжки, що зберігаються у адміністрації перукарні. Обсяги та терміни медоглядів передбачаються діючими директивними документами Міністерства охорони здоров'я України. Всі працівники перукарень повинні оволодіти мінімумом санітарних знань згідно з програмою, узгодженою з територіальною установою державної санітарно-епідеміологічної служби. Допущення до робіт без проходження навчання по санмінімуму забороняється. Результати навчання заносяться в особові медичні книжки персоналу. Профілактична дезінфекція в перукарнях повинна забезпечувати зниження мікробної контамінації поверхонь, меблів, обладнання, повітря, знезараження інструментів, білизни, спецодягу та інших предметів, що використовуються в роботі




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Тестові завдання перукаря 2 класу.